31-03-2014

‘Praznina u ulici Felton’

 

artodrom-
Ponedjeljkom predstavljamo autorske projekte i radove iz sfere suvremenih vizualnih umjetnosti

 

Nikola Bojić – ‘Praznina u ulici Felton’

0

1

O projektu:

Projekt je nastao istraživanjem na lokaciji ulice Felton u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Usprkos tehnološki naprednom okruženju sveučilišta Harvard i MIT, u ovoj ulici iz nepoznatog se razloga gube svi bežični signali te nastupa potpuna informacijska tišina. Praznina u ulici Felton skrovito je mjesto u samom srcu razvijenog sustava koji žudi za povezivanjem i kontinuirano profitira zbog vlastite vidljivosti.

2   3
*Klik za uvećanje

Projekt digitalno sondira prostor ulice s intencijom pronalaženja i vizualiziranja informacijske praznine koja se u njoj nalazi. Digitalni 3D model prostornospecifične praznine u bežičnoj mreži tako prelazi u misaoni model postavljen na samoj granici vidljivog i nevidljivog, stvarnog i imaginarnog.

4

Zakoračiti u informacijsku prazninu znači suočiti suvremenu tjeskobu informacijske izolacije i romantizirajuću tendenciju za samoćom.

U gustoj mreži vidljivih socijalnih kontakata i nevidljivih sustava nadziranja, model praznine predstavlja mjesto koje inducira tranziciju iz virtualnog profila u tijelo, iz kontroliranog kontakta u nesigurnu taktilnost fizičkog dodira.

6

Model informacijske praznine nagli je prekid neumornih napora za povezivanjem, označava radikalnu diskonekciju, potentnu anonimnost koja otvara prostor otporu izvanjskim uvjetima.
S druge strane, fizička manifestacija ovog modela dramatično poništava subverzivnu potenciju praznine dajući joj pritom tektoniku arhitektonskog objekta. Materijalizacijom praznine u ulici Felton, nevidljivost se nanovo transponira u dopadljivu hiper-vidljivost, dok otvorenost javnog prostora prelazi u ekskluzivnu zatvorenost privatnog.

7   8

9

Pružajući mogućnost bijega od zgusnute svakodnevnice, praznina tako postaje predmet žudnje, luksuzan objekt kojeg slobodno tržište pretvara u zlato.

Digitalni model praznine u bežičnoj mreži stoga se materijalizira tehnikom 3D ispisa, a novi se objekt oblaže 24-karatnim zlatom.

FELTON STREET EMPTINESS from Nikola Bojic on Vimeo.

Projekt ‘Praznina u ulici Felton’ izabran je na natječaju i uvršten na ovogodišnje izdanje izložbe T-HT@MUS, koja je prošli tjedan otvorena i do kraja travnja se može pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

10

11

12

13

 

 

O autoru:
Nikola Bojić je povjesničar umjetnosti i dizajner usmjeren za problematiku javnog prostora. Njegovi radovi stoga variraju od medija knjige do objekata i urbanih intervencija, o kojima je govorio na nekoliko konferencija uključujući Designing the Hybrid City (Shanghai), Creative Clusters (Glasgow), Writing Cities (Harvard University) i ACT Pop-Up Conference (MIT, Cambridge, MA). Nikola je dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a nedavno je završio postdiplomski magistarski studij na Harvard Garduate School of Design.

Više o autoru:
nikolabojic.wordpress.com

 

Intervju kojeg je prošlog ljeta, povodom Dana D, s Nikolom Bojićem vodio Bojan Krištofić možete pročitati na linku

 

Screen Shot 2013-04-19 at 12.04.10 AM
Kategorija ARTODROM otvorena je za prijave vaših autorskih radova, koje primamo na naš mail submit@vizkultura.hr. Više informacija saznajte klikom na tirkizni prikaz iznad.

 

 • ► NATJEČAJ

 • ► PROPUSTILI STE PROČITAJTE: INTERVJUI!

 • ► PRATI VIZKULTURU NA FACEBOOKU

 • ► PRATI VIZKULTURU NA TWITTERU

 • ► RAD PORTALA VIZKULTURA.HR PODUPIRU

 • ► TAGOVI

 • ► RECENTNE OBJAVE

  bojan mrdjenovic

  Uvozna pustinja

  Izložba Bojana Mrđenovića u galeriji Miroslav Kraljević

  Magnet-for-artists_s

  Pametno, dizajnirano, domaće i tirkizno

  Predstavljamo vam galerijicu TURQWISE u Dubrovniku

  Umjetnik na odmoru

  Umjetnost i umjetnici u programu Liburnije

  Danas u Ičićima počinje 13. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival

  roger3

  Kontroverzni Roger Ballen stiže u Zagreb

  Uskoro počinje 7. izdanje festivala fotografije Organ Vida bogato sjajnim programom i gostima

 • ► PRIJATELJI PORTALA

 • ► PRATI VIZKULTURU NA INSTAGRAMU