• 31-03-2014

  ‘Praznina u ulici Felton’

   

  artodrom-
  Ponedjeljkom predstavljamo autorske projekte i radove iz sfere suvremenih vizualnih umjetnosti

   

  Nikola Bojić – ‘Praznina u ulici Felton’

  0

  1

  O projektu:

  Projekt je nastao istraživanjem na lokaciji ulice Felton u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

  Usprkos tehnološki naprednom okruženju sveučilišta Harvard i MIT, u ovoj ulici iz nepoznatog se razloga gube svi bežični signali te nastupa potpuna informacijska tišina. Praznina u ulici Felton skrovito je mjesto u samom srcu razvijenog sustava koji žudi za povezivanjem i kontinuirano profitira zbog vlastite vidljivosti.

  2   3
  *Klik za uvećanje

  Projekt digitalno sondira prostor ulice s intencijom pronalaženja i vizualiziranja informacijske praznine koja se u njoj nalazi. Digitalni 3D model prostornospecifične praznine u bežičnoj mreži tako prelazi u misaoni model postavljen na samoj granici vidljivog i nevidljivog, stvarnog i imaginarnog.

  4

  Zakoračiti u informacijsku prazninu znači suočiti suvremenu tjeskobu informacijske izolacije i romantizirajuću tendenciju za samoćom.

  U gustoj mreži vidljivih socijalnih kontakata i nevidljivih sustava nadziranja, model praznine predstavlja mjesto koje inducira tranziciju iz virtualnog profila u tijelo, iz kontroliranog kontakta u nesigurnu taktilnost fizičkog dodira.

  6

  Model informacijske praznine nagli je prekid neumornih napora za povezivanjem, označava radikalnu diskonekciju, potentnu anonimnost koja otvara prostor otporu izvanjskim uvjetima.
  S druge strane, fizička manifestacija ovog modela dramatično poništava subverzivnu potenciju praznine dajući joj pritom tektoniku arhitektonskog objekta. Materijalizacijom praznine u ulici Felton, nevidljivost se nanovo transponira u dopadljivu hiper-vidljivost, dok otvorenost javnog prostora prelazi u ekskluzivnu zatvorenost privatnog.

  7   8

  9

  Pružajući mogućnost bijega od zgusnute svakodnevnice, praznina tako postaje predmet žudnje, luksuzan objekt kojeg slobodno tržište pretvara u zlato.

  Digitalni model praznine u bežičnoj mreži stoga se materijalizira tehnikom 3D ispisa, a novi se objekt oblaže 24-karatnim zlatom.

  FELTON STREET EMPTINESS from Nikola Bojic on Vimeo.

  Projekt ‘Praznina u ulici Felton’ izabran je na natječaju i uvršten na ovogodišnje izdanje izložbe T-HT@MUS, koja je prošli tjedan otvorena i do kraja travnja se može pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

  10

  11

  12

  13

   

   

  O autoru:
  Nikola Bojić je povjesničar umjetnosti i dizajner usmjeren za problematiku javnog prostora. Njegovi radovi stoga variraju od medija knjige do objekata i urbanih intervencija, o kojima je govorio na nekoliko konferencija uključujući Designing the Hybrid City (Shanghai), Creative Clusters (Glasgow), Writing Cities (Harvard University) i ACT Pop-Up Conference (MIT, Cambridge, MA). Nikola je dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a nedavno je završio postdiplomski magistarski studij na Harvard Garduate School of Design.

  Više o autoru:
  nikolabojic.wordpress.com

   

  Intervju kojeg je prošlog ljeta, povodom Dana D, s Nikolom Bojićem vodio Bojan Krištofić možete pročitati na linku

   

  Screen Shot 2013-04-19 at 12.04.10 AM
  Kategorija ARTODROM otvorena je za prijave vaših autorskih radova, koje primamo na naš mail submit@vizkultura.hr. Više informacija saznajte klikom na tirkizni prikaz iznad.

   

 • PODRŽI VIZKULTURU ► GLASAJ ZA NAS! :D

 • ► VIZKULTURA NA FACEBOOKU

 • ► PROMO

 • ► VIZKULTURA NA TWITTERU

 • ► VIZKULTURA NA INSTAGRAMU

 • ► OGLAS

 • ► TAGOVI

 • ► RAD PORTALA PODUPIRU:

 • ► RECENTNE OBJAVE

  unnamed

  Command + Shift + 3

  Izložba Tomislava Možea u Galeriji Karas

  viz2

  Preko brda i dalje

  O domaćem kratkom filmu na Internetu

  goat-story

  ‘Goat Story’

  Desnahemisfera i MyEqua

  marko-sunjic-intervju

  Stripovi kakve želiš posjedovati…

  …i njihov kreator kojem želiš stisnuti ruku, Marko Šunjić glavni urednik izdavačke kuće Fibra i strip entuzijast

 • ► PRIJATELJI PORTALA