12-05-2014

Ovom gradu trebaju posteri!

 

U zagrebačkoj ulici fra Andrije Kačića Miošića u zgradi na broju 26 na trećem katu postoji prostorija u kojoj, uz Vizkulturine, nastaju trenutačno najzanimljiviji posteri u Zagrebu. Prostorija o kojoj pričamo je maketarnica, zgrada je Arhitektonski fakultet, posteri su obično na papiru, a autori se javnosti predstavljaju pod izjavom čija točnost nije upitna: This Town Needs Posters!

Grad koji treba postere jest glavni, a postere koje trebamo stvaraju Hrvoje Spudić i Sven Sorić, dvojica budućih arhitekata, čiji je otisnuti portfelj izabran kao jedan od dvadesetak radova koji će biti predstavljani na D-izložbi skorašnjeg međunarodnog festivala dizajna Dan D u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

ttnp-0941
*Sven Sorić i Hrvoje Spudić

Sven, u majici na Storms, i Hrvoje u košulji na grunge, upravo dovršavaju naslovnicu novog albuma amsterdamsko-zagrebačkog benda Gone Bald kroz block print metodu, vizualni potpis nastao iz estetskih i ekonomskih vrijednosti.

Ipak, Sven vezu s plakatom kao formom vuče još iz srednje škole u Sisku gdje je odrastao: „Još sam kao klinac u srednjoj školi počeo raditi plakate za klub u Sisku, Skwat. Sve je to manje-više bilo digitalno i zapravo jedan dugogodišnji proces učenja baratanja, i softverom i fontovima. Nastavio sam raditi i na faksu. Radio sam seriju koncerata u KSET-u; Wilovanje s retro grafikama, a ideja je bila da za plakate postoji identičan vizualni kod; isti font, ista boja, retro grafika. Radio sam i knjižicu te redizajn programa za Mediku. U međuvremenu sam upoznao Hrvoja, počeli smo skupa raditi i došla je ideja da plakate tiskamo. Hrvoje je začetnik ove faze rada gdje radimo block print. Do sada smo ručno tiskane plakate radili za Močvaru, Mediku i za Record Store Day u Dallas Records dućanu. I za VVHILE-ov koncert te jedan gig u Skvotu u Sisku i jedan u Prostoru Do u Zagrebu s Punčkama… Osim toga radili smo i za Die Die Die s Novog Zelanda, koji su nas angažirali za plakat za turneju i još nekoliko koncerata na Novom Zelandu. I radili smo poster za Benefit za Relju u Močvari s pet bendova, koji se dogodio u travnju.”

ttnp-0919  ttnp-0914

Svi spomenuti bandovi su nastupali za Sašu Relića, čovjeka koji je voditelj maketarnice na Arhitektonskom fakultetu i član je grupa Don’t Mess With Texas, Lunar, Reactor, Polaroid i Storms. Saša je pretrpio moždani udar i taj je koncert bio način da mu se financijski pomogne kod rehabilitacije, a Svenu i Hrvoju je taj isti Saša puno pomogao kada su zajedno počinjali stvarati.

Dečki iz This Town Needs Posters radove obično okače na svoj tumblr thistownneedsposters.tumblr.com, a na pitanje zašto ih ne pokazuju recimo na Behanceu ili nekoj drugoj platformi striktnije orijentiranoj na dizajn, odgovaraju prilično jednostavno: nisu dizajneri već arhitekti.

No kao što smo spomenuli, izabrani su za izlaganje na dizajnerskom festivalu, a koje su razlike u pristupu izradi plakata kada si arhitekt, objašnjava Hrvoje: „Baš smo to ustanovili kada smo radili prijavu za Dan D, da pokušavamo biti što bazičniji, a sve finese prolaze iz tog procesa. Recimo, ovaj plakat za VVHILE je tekstić složen u pet minuta i ne smatram to nekim zahtjevnim dizajnerskim pothvatom, a ovo sve ostalo dolazi od tog što smo uzeli te letve, ispilili ih, izbrusili.“

tumblr_n4w9omXk1p1riql48o1_1280 tumblr_n4w9p7Vh4u1riql48o1_1280 tumblr_n4w9nyVjsA1riql48o1_1280 tumblr_n4w975CDfi1riql48o1_1280
*Klikom na jedan prikaz isti se otvara u galeriji, uvećan

Sven dodaje kako ih više zanimaju materijali i tehnologija: “Kad god radimo neki plakat, ovisno o nakladi, moramo birati materijal koji je dovoljno izdržljiv. A naklada ti bude između dvadeset i stotinu i pedeset primjeraka. Najviše komada bilo je za Benefit za Relju, a i Joan of Arc je otišla u nekih devedeset komada. Zanimljivo je da, ovisno koji materijal koristiš, ostane tekstura tog materijala i vidiš kako ispada drugačije u ovisnosti o boji i težini papira. A ovisi i o tom jesmo li nafrcali boje, jesmo li ili nismo prali šablonu… ovisi o dosta stvari.”

tumblr_n4w9qa36It1riql48o1_1280 tumblr_n4w9hmdVUJ1riql48o1_500 tumblr_mltpgqpxxz1riql48o1_1280 tumblr_n4w9ejF0Si1riql48o1_1280

Kod Dana D na kojem će izlagati naglašavaju kako im je odlično što manifestacija aktivira umrtvljena gradska mjesta, a Hrvoje ističe: “U Gredelj, lanjsku lokaciju Dana D, definitivno ne bi mogao ući i vidjeti je samo tako, a isto je i s novom lokacijom u Vlaškoj. Bio je tu u blizini i odličan prostor tvornice Braće Ševčik na križanju Grahorove i Ulice Grada Mainza na kojoj sam radio jedan od svojih studentskih projekata, koji ste na Vizkulturi već predstavili. Taj je kompleks nedavno na žalost srušen… Zato Dan D radi odličnu stvar za te napuštene lokacije, da ih javnost na vrijeme prepozna i koristi”

Na pitanje tko u gradu radi najbolje, odnosno koji su im posteri i omoti posebno dragi, bilo je nešto pauze za razmišljanje, ali prvi je odgovor bio identičan: Igor Hofabuer i Močvarin dizajn tim. Sljedeće ime koje ističu je Andro Giunio, koji je radio za Cojones i Umor, oba benda iz Zagreba. ovi prvi su rock podvrste stoner, a ovi drugi doom/heavy atmospheric rock.

ttnp-0887

Hrvoje dodaje: “Tu vidim da je Andro dizajner, a mi nismo (smijeh)”. Sven nastavlja na temu istaknutih postera: “Uh, masu sam postera gledao ranije na GigPosters.com, ali sada baš i ne… hm… vjerojatno neki Močvarin plakat, samo se ne mogu sjetiti koji (smijeh). Jako pamtljiv mi je jedan poster za Kulturshock u Močvari prije dosta godina s avionom… Kad smo kod omota; “Indian Summer” i singl “Indian Summer”, onaj trozubac, i “A Silver Mt Zion” coveri su mi dobri. Evo sjetio sam se: “Don`t Mess with Texas” i “Los Dias De Junio” iz 2007. To je Darko Kujundžić radio, on super stvari radi. Kad pričamo o glazbi koju možemo opipati – super omot mi ima VVHILE, sami su radili omot za singlicu. I naravno Storms, kao post rock na punk način. Oni su radili cover isto kako mi radimo plakate. I Stormsi su imali super priču na prvom albumu gdje kupiš plakat koji je odličan, a iza je kod koji upišeš na bandcamp i skineš album.”

This Town Needs Posters from E1401 on Vimeo.

Obojica se slažu u ljubavi prema dobrom propagandnom posteru, posebice iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, i posebice ako je taj poster ruski, a za budućnost žele dobru rasprodaju tiskarskog hardvera i tada bi: “…našli prostor u Tratinskoj ulici i tiskali plakate. Ili u Radničkoj recimo. Realno, od ovoga sada se ne može baš nešto živjeti, niti bi to htjeli jer jako dugo traje da se plakat realizira, i raditi neku veliku nakladu bi bilo jako skupo. Papir kupujemo u maloprodaji za svoju lovu… boja od pola litre nam traje četiri-pet serija i dođe oko stotinu kuna. Valjci s kojima radimo se isto troše. Neka serija od 150 komada bi došla oko 300 kuna, ali, sve to ovisi o tisuću stvari i teško je procijeniti.”

Hrvoje nastavlja: “Znaš što nam je san? Naći neku tiskaru koja se rasprodaje, i onda bi možda razmišljali o ozbiljnom bavljenju time, jer ovo što imamo su ljepenka i šperploča.” dok Sven pokazuje na kutiju gdje im stoje alat i valjci.

ttnp-0909  ttnp-0877

Što se tipografije tiče, momci dosta vole League of Moveable Type pismo zvano League Gothic, koje je zapravo precrtani Alternate Gothic #1 kojeg je radio Morris Fuller Benton. Pošto je pismo nastalo prije 1923., prema američkim zakonima o autorskom pravu spada u javno vlasništvo, što znači da više ne podliježe ni Zakonu o autorskim pravima ni Zakonu o vlasništvu. Osim ovog vole i Museo Slab (djelomično, Hrvoju je “previše kaubojski”) i Tandelle. Iako Sven ne skriva ljubav za Garamond i razmišlja da naprave neki serifni font za plakate.

ttnp-0868

Za bend Umor su napravili prvu majicu, a Sven pojašnjava: “Oni su napravili sito, ali su nam dali otvorene ruke da bude štogod, ali da može ići na sitotisak i da bude jedna boja. E, onda smo vidjeli kako režu drveće u Jukićevoj i hteli smo otisnuti panj, pa smo ih zamolili da nam odrežu panj. Izravnali smo i izbrusli taj komad, i shvatili da je idalan cover za neki vinil. Tako je nastao i omot za ploču, za CD, serija plakata, vizuali za Internet i posljednja je došla majica koju su tiskali baš dan prije odlaska na turneju.”

Dok dečki u maketarnici na AF stvaraju nove plakate i pripremaju se za izlaganje na Danu D, vrlo skoro ćete na stranicama Vizkulture moći vidjeti njihov odgovor na jedan novi zadatak, za naš projekt Plakatiranje kojeg su dobili jer se apsolutno slažemo s njima u tvrdnji da ovom gradu zbilja trebaju posteri!

 

Fotografije i video: Roland Rostohar
Projekt This Town Needs Posters pratite na thistownneedsposters.tumblr.com

 

 

 • ► PRATITE NAS NA FACEBOOKU

 • ► NAJČITANIJE

 • ► TAGOVI

 • ► RAD PORTALA VIZKULTURA.HR PODUPIRU


  Grad Zagreb – Ured gradonačelnika
  Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

  Vizkulturin projekt "Vizkulturiranje društva" financiran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija


  Ministarstvo kulture RH
 • ► RECENTNE OBJAVE

  unnamed-4

  Imaginacija budućnosti turističkog prostora

  Ususret konferenciji i programu ARTUR održava se radionica za studente i profesionalce

  unnamed-3

  Sanjari / Dreamers

  Izložba umjetnice Maje Hodošček u Galeriji Miroslav Kraljević

  Ales Rosa_Rob

  Najljepše mjesto na svijetu

  Izložba suvremene slovenske fotografije u Galeriji Klovićevi dvori

  IMG_7868

  Pergola Circolo

  Kako rudimentarni element nadstrešnice može biti autonomna skulptura, u novom projektu zadruge Praksa

 • ► PRIJATELJI PORTALA